Een terras aanleggen? Dit is alles wat je moet weten!


Een terras is dé plek waar je bij mooi weer volop geniet van het buitenleven. Of je nu graag buiten eet, ontspant met een boek of vrienden ontvangt, een goed aangelegd terras maakt een wereld van verschil. Maar hoe begin je eraan? Een doe-het-zelf terras lijkt gemakkelijk, maar er komt meer bij kijken dan je denkt! Van de juiste locatie en ondergrond tot de keuze van materialen en het onderhoud: een goed doordacht plan voorkomt problemen op lange termijn.

Wil je een terras aanleggen met duurzame keramische tegels of tijdloos natuursteen? Bij Ceramiq vind je een uitgebreid assortiment hoogwaardige materialen voor elk type terras.

De ideale locatie voor je terras



De juiste plek kiezen voor je terras is cruciaal voor optimaal gebruiksgenot. Het gaat niet alleen om waar je het terras mooi vindt liggen, maar ook om praktische zaken. Hier zijn enkele belangrijke aandachtspunten:

Zon en schaduw

Bepaal hoe de zon door je tuin beweegt en kies een plek die voldoende zonlicht krijg, maar ook mogelijkheden biedt voor schaduw. Je kan hiervoor de overweging maken tussen een natuurlijke of kunstmatige schaduwbron. Denk hierbij aan een pergola, parasol, zonneluifel of maak gebruik van bomen, planten of een schaduwdoek.

Bescherming tegen wind

Bescherm je terras tegen harde wind door het strategisch plaatsen van windbrekers. Ook hier kun je kiezen voor natuurlijke of kunstmatige varianten, zoals hoge hagen, struiken, glazen windschermen of houten windschermen. De natuurlijke oplossingen zorgen ervoor dat je uitzicht niet belemmert wordt terwijl de kunstmatige schermen ervoor zorgen dat je terras aangenaam warm blijft zonder dat je het gevoel hebt dat je opgesloten zit.

Toegankelijkheid en verbinding met de tuin

Zorg voor logische verbinding tussen je huis en terras maar houd ook rekening met andere elementen in de tuin. Denk na over hoe je terras aansluit op de rest van de tuin en zorg voor praktische looproutes. Is er ook sprake van beplanting of een zwembad of vijver? Houd hier dan ook zeker rekening mee bij de aanleg van je terras.

TIP: Gebruik een touw of tuinslang om de contouren van je toekomstige terras af te bakenen. Zo zie je meteen hoe het in de ruimte past en kun je beter visualiseren hoe het eindresultaat eruit zal zien.

Niet zeker waar je terras het beste tot zijn recht komt? De experts van Ceramiq helpen je graag met persoonlijk advies!

De perfecte keramische of natuursteen terrastegels kiezen



De keuze van terrastegels beïnvloedt zowel de uitstraling als de functionaliteit van je terras. Bij Ceramiq vind je een ruimte selectie aan keramische tegels en natuursteen. We zetten de voor -en nadelen van beide soorten graag voor je op een rijtje. 

KenmerkKeramische tegelsNatuursteen
Uiterlijk & uitstralingGrote variatie in kleuren en structuren, inclusief imitaties van natuursteen en hout.Unieke, authentieke uitstraling die geen enkele tegel exact kan namaken. Elke steen is anders.
DuurzaamheidZeer kras- en slijtbestendig. Bestand tegen vorst en verkleuring.Zeer sterk en duurzaam, maar kan na verloop van tijd een natuurlijk patina ontwikkelen.
OnderhoudVlekbestendig en makkelijk te reinigen. Geen specifieke behandeling nodig.Sommige soorten (zoals hardsteen of kalksteen) kunnen gevoeliger zijn voor vlekken, maar goed onderhoud en impregnering maken het veel onderhoudsvriendelijker dan vaak wordt gedacht.
WaterbestendigheidZeer waterafstotend en neemt geen vocht op. Geschikt voor vochtige klimaten.Sommige natuursteensoorten (zoals graniet of basalt) zijn zeer waterbestendig, andere (zoals blauwe hardsteen) zijn poreuzer en vragen extra bescherming.
Vorstbestendigheid100% vorstbestendig, ideaal voor buitengebruik.Afhankelijk van de steensoort: graniet en leisteen zijn vorstbestendig, kalksteen en sommige marmer- en hardsteensoorten minder.
AntislipBeschikbaar in verschillende afwerkingen, ook met ruwe of antislipstructuur.Afhankelijk van de steensoort en afwerking. Ruwe afwerkingen (bijv. gevlamd graniet of geschuurde blauwe steen) zijn slipvast.
LevensduurLangdurig kleurvast, behoudt zijn oorspronkelijke uitstraling.Wordt mooier met de jaren en ontwikkelt een karakteristiek patina.
Ecologisch aspectVaak geproduceerd met energie-intensieve processen, maar gaat zeer lang mee.Natuurlijk product, volledig ecologisch, maar de winning en transport kunnen belastend zijn voor het milieu.
PlaatsingLichter dan natuursteen, gemakkelijker te plaatsen.Zwaarder en vraagt om een stabiele ondergrond en correcte verwerking.
PrijsVaak goedkoper in aankoop en onderhoud.Afhankelijk van de steensoort: sommige types (zoals Belgische blauwe hardsteen) kunnen duurder zijn, maar zijn een investering op lange termijn.

TIP: Elk tegelsoort heeft zijn eigen charme en eigenschappen. Denk goed na over hoe jij je terras wilt gebruiken en kies een tegel die past bij jouw levensstijl, onderhoudsvoorkeuren en gewenste uitstraling.

Twijfel je over welke tegel het beste past? Kom langs bij Ceramiq en ontdek onze collectie!

Soorten ondergronden voor jouw keramische of natuurstenen terras



Bij het aanleggen van een terras is de keuze van de juiste ondergrond essentieel voor de duurzaamheid en stabiliteit. Hier zijn enkele veelgebruikte ondergronden:

  • Stabilisé: Een mix van zand en cement die zorgt voor een stevige waterdoorlatende basis.
  • Grindbed: Ideaal voor natuursteen, deze zorgt voor een natuurlijke afwatering.
  • Tegeldragers: Perfect voor keramische tegels, vooral als je hoogteverschillen wilt overbruggen of een dakterras aanlegt.

Meer essentiële info vind je hier

Je terras aanleggen: zo doe je dat in 5 stappen

STAP 1: Voorbereiding van de ondergrond



Een goed voorbereide ondergrond is de basis voor een stevig en stabiel terras. Ongeacht welke tegel je kiest, zonder een solide fundering loop je het risico op verzakkingen, scheuren of waterproblemen.

Meet de plaats waar je het terras wil plaatsen op en baken het af met paaltjes en touw om de omtrek uit te zetten.

Graaf de grond af tot een diepte van ongeveer 25 à 30 cm (afhankelijk van de gewenste opbouw en het soort tegels).

Als je merkt dat de ondergrond erg nat of drassig is, overweeg dan drainagebuizen om overtollig water af te voeren.

STAP 2: Een stevige fundering aanleggen



Kies je voor een grindbed, dan leg je een laag van 10 à 15 cm goed verdicht grind om een stevige en waterdoorlatende basis te creëren. Voor extra stabiliteit kan een laag steenslag of gebroken puin toegevoegd worden.

Werk je met stabilisé, gebruik dan een laag van 10 à 15 cm dik die goed aangestampt wordt.

Bij het gebruik van tegeldragers is een effen en stevige ondergrond noodzakelijk, zoals beton of een goed verdicht grindbed. De tegeldragers worden waterpas geplaatst, wat niet alleen een strak resultaat geeft, maar ook zorgt voor een uitstekende afwatering!

Geef het terras een lichte helling van ongeveer 2% weg van je woning of andere structuren. Dit zorgt ervoor dat regenwater efficiënt wegloopt en er geen plasvorming is op je terras.

STAP 3: Boordstenen plaatsen



Plaats boordstenen om de tegels op hun plaats te houden en te voorkomen dat de ondergrond aan de randen loskomt. Ze geven bovendien het terras ook een nette, afgewerkte look. Ook deze kan je trouwens verkrijgen bij Ceramiq.

Zet de boordstenen in een stevige beton-laag en zorg dat ze gelijk liggen met de helling van het terras. Controleer ook regelmatig met een waterpas.

STAP 4: Terrastegels leggen



Bepaal vooraf welk legpatroon je wilt. Dit kan een strak lijnenpatroon zijn of juist een wildverband voor een speelse uitstraling. Bepaal op voorhand je legpatroon, wil je een straks lijnenpatroon of liever een speels wildverband? Start dan met een droge proefplaatsing van enkele tegels. Zo zie je hoe het patroon uitkomt en waar je eventueel moet bijsnijden.

Start met leggen in een rechte hoek, zo krijg je een strak resultaat. Plaats tegelkruisjes tussen de tegels om gelijkmatige voegen te garanderen.

Met een waterpas controleer je om de tegels gelijk liggen en de helling van 2% aangehouden wordt voor een goede waterafvoer.

Gebruik een rubberen hamer om de tegels voorzichtig aan te kloppen en te zorgen voor een stabiele ligging.

STAP 5: De juiste voegen



De voegen zorgen voor stabiliteit én waterafvoer. Er zijn verschillende opties met hun eigen voordelen. Kies het juiste voegmiddel, afhankelijk van de tegelsoort en jouw voorkeur. In de toonzaal van Ceramiq vind je verschillende opties:

  • Zandvoegen: Simpel en voordelig. Een nadeel is wel dat onkruid hier makkelijk tussen kan groeien en de voegen spoelen na verloop van tijd uit.
  • Cementvoegen: Zorgt voor een vaste voeg en voorkomt dat zand wegspoelt. Ze zijn wel minder flexibel, wat kan leiden tot scheuren.
  • Epoxy voegmiddel: Duurzaam en waterbestendig, ideaal voor intensief gebruikte terrassen. Ze zijn ook bestand tegen onkruidgroei en onderhoudsvriendelijk.
  • Polymeerzand: Dit is een mengsel van zand en kunsthars dat uithardt bij contact met water. Dit voorkomt onkruidgroei en blijft goed zitten, zelfs bij harde regenval.

Breng het voegmiddel aan door dit in de voegen te vegen met een rubberen trekker en zorg dat alle voegen volledig gevuld zijn.

Verwijder overtollig voegmateriaal en laat het uitharden volgens de instructies van het product.

Reinig het terras na het voegen met schoon water om de resten te verwijderen. Overweeg ook om de tegels te impregneren (vooral bij natuursteentegels) om ze extra te beschermen tegen vuil en vocht.

TIP: Werk in kleine secties en neem regelmatig afstand om te controleren of het patroon mooi uitkomt en de tegels recht liggen.

Je terras onderhouden



Een goed onderhouden terras ziet er niet alleen mooier uit, maar gaat ook langer mee. Geef je terras de juiste zorg en houd vuil, mos en slijtage onder controle. Regelmatig reinigen voorkomt gladde algen en natte bladeren, waardoor je terras niet alleen mooier blijft, maar ook veiliger is om op te lopen! Zie hieronder een aangepast onderhoud per tegel:

Keramische terrastegel

  • Regelmatige schoonmaak: Gebruik warm water en een neutraal schoonmaakmiddel, reinig met een zachte borstel of dweil en vermijd zeker agressieve schoonmaakmiddelen of schuursponzen die de glans laag kunnen aantasten.
  • Vlekken verwijderen: Voor hardnekkige vlekken kun je een mengsel van water en azijn gebruiken, bij vetvlekken volstaat een mild ontvettingsmiddel.
  • Algen en mos: Door het dichte oppervlak hechten algen minder snel, maar je kan bij mos vorming een biologisch mos verwijderingsmiddel gebruiken.

Tegels uit natuursteen

Natuursteen heeft een unieke, authentieke uitstraling, maar is gevoeliger voor vlekken en weersinvloeden.

  • Regelmatige schoonmaak: Gebruik lauwwarm water en een speciale reiniger voor natuursteen. Vermijd zure of agressieve middelen zoals azijn of bleekwater, deze kunnen de steen aantasten.
  • Vlekken verwijderen: Voor vetvlekken gebruik je een mild ontvettingsmiddel dat geschikt is voor natuursteen. Groene aanslag kun je verwijderen met een zachte borstel en een natuursteenreiniger.
  • Bescherming: Behandel natuursteen jaarlijks met een impregneermiddel om vlekken en vochtopname te voorkomen.

TIP: Plan minstens één keer per jaar een grote schoonmaakbeurt van je terras. Combineer dit met het controleren van de voegen, afwatering en eventuele schade. Zo blijft te terras niet alleen mooi, maar ook veilig en duurzaam. Gebruik zeker géén hogedrukreiniger, ongeacht welke tegel op je terras ligt.

Nog meer tips over onderhoud en poetsproducten kun je hier vinden.

Voor hoogwaardige tegels van Europese kwaliteit en professioneel advies kun je terecht bij Ceramiq, dé specialist in tegels! Bezoek onze toonzaal en wij voorzien je in advies en tal van mogelijkheden.

Image description

Kom langs in onze showroom en ontdek ons aanbod!

Bekijk onze outletdeals online en start je renovatie slim.

Meest Recente Posts

Schrijf je in op de nieuwsbrief en blijf als eerste op de hoogte van ons laatste nieuws!